Gewaarwording is de basis van alle transformatie

 

Met je denken en vanuit het emoties en gevoelens kun je veel over jezelf, je gedrag en je patronen ontdekken, maar dit zal nooit toereikend zijn voor diepere transformaties. Zonder de gewaarwordingen in je lichaam heb je geen toegang tot de diepere lagen van inzicht. Het inzicht zal te abstract blijven.  

Hoogleraar Ap Dijksterhuis schrijft in zijn boek: “Het slimme onbewuste” dat het bewuste denken niet bepaalt wat we doen. Het onbewuste bepaalt ons handelen en het bewuste bedenkt achteraf redenen waarom dat de verstandigste keuze was. Wat een intelligent systeem! We houden hierdoor onszelf steeds voor de gek, zonder dat we het door hebben. 

Hieruit rijst de vraag: Hoe kunnen we dan tot volledig inzicht komen? 

De gewaarwordingen in je lichaam zijn van onschatbare en essentiële waarde wanneer je door wilt dringen tot de wereld van je onbewuste. Om van hieruit tot inzicht te komen van waaruit je handelt. Het onbewuste is een deel van jou en hoe meer je je hiervan bewust wordt, des te heler, authentieker en gelukkiger je wordt. Om bij de verborgen wijsheid, die ook in je onbewuste besloten ligt, te komen zijn er 4 dimensies: 

 • Mentaal:  Door te denken, verbanden te leggen, jezelf aan dingen te herinneren, te schrijven en te reflecteren maak je de kennis die voortvloeit uit je persoonlijke ontwikkeling tastbaar, zichtbaar en toegankelijk. 

Emotioneel: Je emoties geven je informatie over het effect van gebeurtenissen, situaties en gedachten. Het kunnen toelaten en omarmen van deze emoties, zonder oordeel of dat deze weg moeten, maken je vrij en brengen je terug in het nu. 

Leven in overeenstemming met jouw waarden, contact maken met je missie, weten dat je een onderdeel bent van een groter geheel dragen bij aan een zingeving en vanuit vrijheid contact maken. Spirituele intelligentie kun je ontwikkelen en het laat jouw kwaliteiten zichtbaar worden. 

 • Fysiek: 

De gewaarwordingen in je lichaam geven toegang tot alle bovengenoemde dimensies. De gewaarwordingen in je lichaam zijn eerlijk. Wanneer je daar naar durft te luisteren en de gewaarwordingen durft te voelen brengt het alles naar de oppervlakte wat jou tegenhoudt, wat jou kleiner maakt dan dat je bent, wat jou naar beneden haalt. 

 

Lichamelijke gewaarwordingen en lichaamsbewustzijn bieden jou houvast wanneer je te maken krijgt met emoties en met gedachten in je hoofd die jou er op wijzen dat iets onverstandig en ongeoorloofd is. Gedachten die je in iets vastzetten in plaats van ruimte te creëren. Wanneer je de gewaarwordingen in je lichaam gaat ervaren, zal je ontdekken dat emoties energieën zijn die in je lichaam zitten opgeslagen. En als er een emotie vrijkomt dan zitten hier gedachten aan vast. Deze gedachten leefden in jouw onbewuste. Door het vrijkomen van de emotie en de gedachten en je niet te verbinden met dit verhaal transformeer je op alle 4 de dimensies. Ik zal het je uitleggen:  

 • Mentaal; je wordt je bewust van al de gedachten die diep in je leefden, maar waar je nog niet bij kon. Vaak zitten daar overtuigingen in en door die in je bewuste toe te laten kun je de keuze maken om daar geen waarde meer aan te hechten. Ze niet als waar tot je te nemen.  
 • Emotioneel; door de samengebalde energie van de emotie in je lichaam toe te laten geef de emotionele energie de ruimte en kan het zich oplossen. Alsof de samengeperste energie langzaam uiteenvalt en er uiteindelijk niets meer overblijft. 
 • Spiritueel; door oude overtuigingen op te ruimen en emotionele energie vrij te laten kom je dichter bij jou waarden en missie. Je gaat je steeds meer onderdeel voelen van het grotere geheel en je voelt je vrijer in contacten. 
 • Fysiek; het lijkt op een grote opruiming. Hoe meer ballast (emoties en overtuigingen die opgeslagen liggen in je lichaam) je kan opruimen, des te lichter, vrijer en comfortabeler je je voelt in en met je lichaam. 

 

Je lichaam als wegwijzer: 

Bij een kruising in het verkeer kun je 3 verschillende kanten op. Met je lichaam kun je in grote lijnen 3 staten opmerken die jou een kant opsturen. 

 1. Subtiele lichamelijke gewaarwordingen van vernauwing, verkramping en jezelf kleiner voelen worden geven aan dat in jou denken iets gebeurt waar in jij jezelf bekritiseert. Je minderwaardig voelt, teveel verantwoordelijkheid op je neemt, je afwijzing of onbegrip opmerkt, angst of weerstand zit je in de weg of nog iets anders waardoor je niet vrij voelt. Deze lichamelijk gewaarwording is essentieel om je te helpen deze gedachten in je hoofd te gaan ontdekken. Wanneer je je bewust bent van deze gedachten kan je kiezen of je deze voor waar aanneemt of dat je er een andere gedachten voor in de plaats zet. En mogelijk komt hier dan ook een emotie bij vrij. Op deze wijze breng je het lichaam in een andere staat. Mogelijk niet onmiddellijk, maar het leidt daar uiteindelijk wel naar toe. 
 2. Subtiele lichamelijke gewaarwordingen van neutraliteit. Je voelt je goed, rustig, tevreden. Het lichaam is content met wat je doet, denkt en voelt. Het neemt het waar en kan het dragen, verwerken, toepassen. 
 3. Subtiele lichamelijke gewaarwordingen van je ruimer voelen worden, openen en een golf van heerlijke energie die er door je heengaat vertellen jou dat je aanwezig bent in het Nu. Je bent op dat moment authentiek, heel en vrij van al je persoonlijke gehechtheden. Yogalessen volgen is een krachtig middel om je bewust te worden van je lichaam en je lichamelijke gewaarwordingen. Maar ook om je gedachten, weerstanden en emoties op te merken. Daarom draagt yoga bij aan transformatie en met name de transformatieve yoga die ik geef. Mensen zitten vaak gevangen op 1 of 2 van de bovengenoemde dimensies. Of je zit veel in je hoofd, of je bent iemand die overspoeld wordt door gevoelens en emoties. Of misschien ben je spiritueel, maar kun je dit geen vormgeven in je leven. Ook zijn er mensen die een fixatie hebben op hun lichaam. Het fijne is als je alle dimensies waarover wij als mens beschikken kunt gebruiken, hanteren en inzetten. Dat de dimensies met elkaar samen werken.  De vraag hierbij is of jij dat wilt. Vaak krijg ik het antwoord te horen: “Ja zo ben ik!” Dat impliceert dat je hier in niets kunt veranderen. Voor mij klopt dit niet. Je hebt de overtuiging dat je zo bent. Maar als je deze overtuiging zou loslaten, wie ben je dan?  Is het niet interessant om daar achter te komen?  Als geen ander weet ik dat daar moed voor nodig is. Je moet wel een durfal of een avonturier zijn om te onderzoeken wie je bent. Sommigen voelen die drive van binnen, anderen worden min of meer gedwongen om op onderzoek uit te gaan. Dat zijn de mensen die ziek zijn geworden. In mijn jonge leven heb ik veel last gehad van mijn ziekte. En bij alles wat ik heb meegemaakt in mijn ziek-zijn had ik de overtuiging dat ik hier een weg in kan vinden die helend is, niet wetende hoe. Maar door te luisteren naar mijn lichamelijke gewaarwordingen, door mijn emoties de ruimte te geven, door mijn gedachten te onderzoeken en mijn spiritualiteit niet af te keuren is dit gebeurd. En wellicht kun je uit het bovenstaande begrijpen dat ik dat iedereen zo van harte gun. Het is mogelijk, ik ben het levende voorbeeld. En als ik het kan, waarom zou jij het dan niet kunnen? 

   

  Graag zou ik van je willen horen wat je vindt van dit blog en of je er wat aan hebt gehad. Laat hier je berichtje achter. 

  Yogagroet, 

  Lisethe 

   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *