Yoga en trauma

De gevolgen van een trauma hebben een grote impact op je lichaam, spierspanning, gevoel van veiligheid en emoties. Er zijn psychotherapeuten en psychiaters die het belang en effect inzien van Yoga bij mensen met een trauma. Vooral omdat het gevoel van veiligheid en het verminderen van stress in verbinding staan met je lichaam. 

Toch zijn niet alle Yogalessen geschikt voor mensen met een trauma of PTSS, omdat er te veel triggers kunnen zijn die het effect van Yoga te niet doen. De lessen voor mensen met een trauma worden zo gegeven dat veiligheid voorop staat; door duidelijkheid, geen aanrakingen en basishoudingen waar je altijd naar kan terugkeren. 

Wat we doen in de les is naar het huidige moment gaan, ervaren dat je altijd een keuze hebt, verbinden met het ritme van de adem en je weer kennis laten maken met acties die beter, gezonder zijn voor jou. Hierbij geef ik visuele ondersteuning (door het voor te doen) en verbale ondersteuning (ik praat bij de oefening), maar ik raak je niet aan om een oefening te verbeteren. Het gaat erom dat jij de oefening ervaart en opmerkt hoe de oefening voor je is. Zo kan je weer macht en controle gaan ervaren over je lichaam en jouw leven. 

“Naast yoga volg ik sinds kort ook een psychotherapeutisch traject waarin ik werk aan een aantal levensonderwerpen. Groepssessies maken onderdeel uit van dit traject. Om de groep een gevoel van veiligheid te geven hebben de therapeuten in de eerste sessie voorgesteld om met de hele groep een oefening te doen waarbij de deelnemers de ogen moesten sluiten en in gedachten naar een veilige plek mochten gaan. Die veilige plek is dan jouw plek, de plek waar je steeds naar terug kunt keren als je dat nodig hebt. Ik had mijn plek gevonden. Die plek was dezelfde plek die ik een aantal maanden geleden had gevonden – of die plek mij –   tijdens een easy flow yogales bij Lisethe.  Lisethe begeleidde ons naar een plek die geheel van onszelf was, waar alles kon zijn zoals het is, waar jij kon zijn wie je bent. Het was de mooiste plek die ik ooit heb gehad. 

Terug naar de groepsessie. Nadat wij onze veilige plek hadden gevonden mochten wij een zeepbel om ons heen bouwen. Een bel waarbinnen wij en onze veilige plek zich bevonden. Vervolgens mochten wij nog een zeepbel maken. Een grotere bel die om de hele groep heen was en de hele groep beschermde tegen alle ongewenste invloeden.  Ik voelde me even onzeker. Moet ik mijn eigen bel verlaten om een nieuwe zeepbel voor de groep te maken? Ik vond het nou juist zo fijn. Allerlei gedachten en vragen kwamen voorbij  en ik raakte in de war. Terug naar de  easy flow yogales van Lisethe. Ik had bij Lisethe leren voelen wat mijn lichaam en mijn geest nodig hebben. Ik heb bij haar geleerd om daar tijd en ruimte voor te maken. Ik heb bij haar geleerd om niet te hoeven volgen wat mijn omgeving vindt dat ik moet doen, maar voor wijsheid naar binnen kan gaan en te luisteren naar wat mijn lichaam nodig heeft. Lisethe reikt ons dat aan, zonder het ons op te leggen. Door deze manier van lesgeven staat Lisethe voor haar eigen boodschap: ‘het antwoord zit in jou’.  Zij reikt ons sleutels aan om de reis naar binnen te maken. En zij biedt ons een veilige omgeving aan om op pad te gaan. Bij haar mag je gewoon zijn. 

Tenslotte nog een keer naar de groepssessie. Met de herinnering aan de ervaringen bij Lisethe wist ik ineens wat ik wilde. Of beter gezegd: “ik voelde wat ik nodig had”.

Met geduld, zachtheid en vriendelijkheid benader ik jou en nodig ik je uit om met geduld, zachtheid en vriendelijkheid weer in contact te komen met je lichaam en om je weer thuis te gaan voelen in je lichaam. Worstel je met een trauma, bespreek het met mij. Je kunt me bellen op 063815706 of mij mailen: lisethe@yogabron.nl