Yoga nidra


Yoga Nidra is een oude Yogavorm die lijkt op slapen maar waarbij je niet in slaap valt. Sterker nog, je bent bijna meer alert dan wanneer je wakker bent. Het combineert visualisatie met intenties, ademwerk en bodyscan. 

Halverwege de twintigste eeuw bracht Satyananda Saraswati deze vorm onder de aandacht en heeft Yoga Nidra in de vorm gegoten zoals het nog beoefend wordt. 

We beginnen het uur met milde bewegings- ademhalingsoefeningen, zodat je lichaam rustiger wordt en zich al wat kan ontspannen. 

Na een half uur ga je liggen op de mat met warme kleding en word je met mijn stem begeleid en uitgenodigd om aangenaam te liggen, waarna je een intentie zet voor de verdere meditatie. Die intentie wordt Sankalpa genoemd. Het is een korte positieve intentie die zich richt op een probleem dat je wilt oplossen. De Sankalpa herhaal je 3x in je gedachten.  

Met mijn stem leid ik je door je lichaamdoor lichaamsdelen te benoemen, waar je dan met je aandacht naar toe gaat. Daarna gaan we de aandacht richten op de adem. Als laatste is er een visualisatie. De meditatie wordt afgesloten door nogmaals 3x de Sankalpa te herhalen en dan je lichaam weer rustig te activeren. 

 

 

Wat kan je tegenkomen tijdens de Yoga Nidra: 

  • Het is belangrijk om te weten dat je je warm moet aankleden. Er kan een moment zijn dat je het heel koud gaat krijgen. Op dat moment laat je op een dieper niveau iets los en dat veroorzaakt een ijzige kou. 
  • Zorg dat je goed ligt want het is de bedoeling dat je niet meer beweegt als je eenmaal goed ligt. 
  • Wees niet bang om in slaap te vallen. Het is niet de bedoeling dat je in slaap valt, maar wanneer dit toch gebeurt; zie het als een teken van je lichaam. Daarnaast moet je niet vergeten dat je altijd wel iets meekrijgt van de oefening die ondertussen doorgaat. 
  • Beoefen Yoga Nidra niet direct na het eten omdat je buik dan zwaar kan zijn en het borrelen kan niet prettig aanvoelen of juist afleiden. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *